دلایل و درمان پیچ خوردن مداوم پا

دلایل و درمان پیچ خوردن مداوم پا

پیچ‌خوردن مداوم پا مشکلی است که ممکن است با آن مواجه شویم. خصوصا اگر ورزشکار باشیم یا به‌طور منظم فعالیت‌های بدنی مختلف انجام می‌دهیم. علت زیاد پیچ خوردن مچ پا هر چه باشد سبب می‌شود رباط‌ها و بافت‌های نرم اطراف مچ آسیب ببیند و درد زیاد آن ما را از انجام ورزش بازدارد و ما حتی نتوانیم فعالیت‌های عادی و روزمره را انجام دهیم. در این مطلب از بوژان طب قصد داریم در مورد این عارضه قدری بیشتر صحبت کنیم. اگر به این مطلب علاقمند هستید و دوست دارید به اطلاعات بیشتری در مورد آن دست پیدا کنید تا پایان مطلب همراه ما باشید.‌

پیچ خوردن مداوم پا چیست؟

در پاسخ به این سوال که اصلا پیچ خوردن مداوم پا چیست باید بگوییم این عارضه به بی‌ثباتی مچ پا نیز معروف است و به وضعیتی گفته می‌شود که قسمت خارجی مچ پا به طور مداوم باز می‌شود. به این ترتیب و بعد از اینکه پیچ خوردگی‌های متعددی در مچ پا رخ داد، فرد هنگام راه رفتن، ایستادن یا انجام حرکات دیگر احساس درد می‌کند و نمی‌تواند به‌راحتی به فعالیت‌های روزمره خود ادامه دهد.‌ افرادی که فعالیت‌های ورزشی آنها به‌گونه‌ای است که روی مچ پا فشار زیادی وارد می‌شود و فعالیت‌هایی همچون دویدن، تنیس یا فوتبال را انجام می‌دهند می‌توانند به پیچ خوردگی مکرر مچ پا دچار شوند.

انواع پیچ خوردگی مچ پا

پیچ خوردگی مچ پا درجات مختلفی دارد که به قرار زیر است:

  • پیچ خوردگی نوع درجه یک که رباط پا کشیده شده و علائمی همچون درد و ورم مچ پا دارد.
  • پیچ خوردگی نوع درجه دوم که به علت پارگی‌های جزئی یا شدید رشته‌های سخت یا رباط به وجود می‌اید و چون با خونریزی زیرپوستی همراه است مچ پا به شدت متورم و کبود می‌شود‌.
  • در پیچ خوردگی نوع درجه سوم رباط‌های پا کاملا پاره شده و به‌علت درد زیاد امکان راه رفتن برای فرد وجود ندارد.‌

علائم همراه با پیچ خوردن مداوم مچ پا

افرادی که مچ پاهای آنها به‌طور مکرر پیچ می‌خورد اغلب با مشکلاتی همچون چرخش مکرر مچ پا خصوصا در سطوح ناهموار یا هنگام انجام ورزش، تورم، درد و احساس لرزش یا بی‌ثباتی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. بنابراین اگر علائم زیر را دارید احتمال پیچ خوردگی مداوم مچ پا وجود دارد:

  • متورم شدن
  • نرم شدن
  • کبود شدن
  • درد
  • تحمل وزن روی مچ را نداشتن
  • تغییر رنگ پوست

علل پیچ خوردگی مداوم مچ پا

علت پیچ خوردن مداوم مچ پا چیست؟ پیچ خوردن مکرر مچ پا معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که مچ پا به‌طور مداوم پیچ بخورد و بازتوانی آن به‌خوبی انجام نشود‌. با رگ به رگ شدن مچ پا و کشیده یا پاره شدن بافت‌های همبند (رباط‌ها) توانایی حفظ تعادل دشوار می‌شود.

به همین دلیل لازم است برای تقویت ماهیچه‌های اطراف مچ پا و تمرین دادن دوباره بافت‌های داخل مچ پا از توانبخشی مناسب بهره گرفته شود. اگر این کار انجام نشود مچ پا به‌طور مکرر پیچ می‌خورد. در واقع با رگ به رگ شدن مکرر مچ پا رباط‌ها بیشتر ضعیف شده و مشکلات دیگری به مشکلات قبل افزوده می‌شود.

علائم همراه با پیچ خوردن مداوم مچ پا

تشخیص پیچ خوردن مکرر مچ پا

جراح پا یا فیزیوتراپیست برای تشخیص پیچ خوردن مچ پای چپ یا راست از شما سوالاتی در مورد اینکه قبلا مچ پای شما دچار بی‌ثباتی یا آسیب شده است می‌پرسد، سپس نواحی حساس را بررسی کرده و با توجه به علائم یا با کمک اشعه ایکس یا آزمایشات دیگر مچ پای شما را معاینه می‌کند. روش‌هایی که برای معاینه مچ پا کاربرد دارند عبارتند از:

➕ لمس کردن

پزشک با لمس کردن یا حرکت دادن مچ پا رباط آسیب دیده‌ را مشخص می‌کند. مچ پایی که اسیب دیده باشد نمی‌تواند زیاد حرکت کند. درصورت شکسته نشدن استخوان پزشک با توجه به میزان تورم، درد و کبودی می‌تواند شدت پیچ خوردگی را تشخیص دهد.

➕ عکس رادیولوژی

روش دیگری که پزشک می‌تواند برای اطمینان از رد شکستگی استخوان مچ پا  کمک بگیرد عکس رادیولوژی است. چرا که علایم شکستگی استخوان مانند پیچ خوردن بوده و با درد و تورم همراه است.

➕ عکس رادیولوژی تحت فشار

عکس رادیولوژی تحت فشار یکی دیگر از روش‌هایی است که پزشک ممکن است از آن برای تشخیص آسیب‌های مچ پا استفاده کند. در این روش با فشار مچ پا به جهت‌های مختلف از مچ عکس می‌گیرند تا مشخص شود حرکت رباط‌ها غیرطبیعی است یا خیر.

➕ ام آر آی

پزشک ممکن است در صورتی‌که احتمال آسیب شدید به رباط‌ها یا غضروف یا استخوان سطح مفصل را بدهد یا متوجه یک بیرون زدگی استخوانی کوچک یا مشکل دیگر شود از بیمار بخواهد ام آر آی انجام دهد.

➕ سونوگرافی

پزشک با سونوگرافی می‌تواند مستقیما رباط را هنگام تکان دادن مچ پا مشاهده کند. این کار به پزشک این امکان را می‌دهد که میزان پایداری رباط را متوجه شود.

درمان پیچ خوردگی مکرر مچ پا

پزشک با توجه به نتایج معاینات و ازمایش‌ها برای درمان پیچ خوردگی مچ پا ممکن است موارد زیر را تجویز کند:

✅ داروها

داروهای تجویز شده می‌تواند داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن برای کاهش و درد و التهاب  باشد.

✅ بریس یا مچ بند

مچ‌بند یا بریس هم ممکن است برای برخی از بیماران مناسب باشد. از آن  برای حمایت از مچ پا و جلوگیری از چرخش آن بهره می‌برند. استفاده از آن به ویژه برای ورزشکاران از آسیب‌دیدگی مچ پا جلوگیری کرده یا به رفع آن کمک می‌کند. اکثر پیچ خوردگی‌های مچ پا به‌علت پیچ خوردن و چرخش ناگهانی مفصل مچ پا هنگام پایین آمدن از پله یا دویدن روی سطح ناهموار اتفاق می‌افتد‌. با توجه به ارزیابی فیزیوتراپیست پزشک به شما در انتخاب مچ‌بند مناسب کمک می‌کند. انواع مختلفی از مچ‌بندها موجود هستند که عبارتند از:

  • آتل شبانه مچ پا
  • بریس foot walker
  • مچ‌بند فنردار پا
  • مچ‌بند کشی پا
  • مچ‌بند سخت پا
  • مچ‌بند افتادگی مچ پا

✅ فیزیوتراپی

فیزیوتراپی یکی دیگر از روش‌هایی است که برای تقویت مچ پا، بهبود دامنه حرکتی، بهبود ماهیچه‌ها و کاهش درد و التهاب مچ پا کاربرد دارد.‌ در انواع روش های فیزیوتراپی از تمرینات و تکنیک‌های خاصی استفاده می‌شود‌.

✅ جراحی

اگر درمان‌های محافظه کارانه برای پیچ خوردن مچ پا موثر نباشد پزشک از جراحی به شکل آرتروسکوپی مچ پا و بازسازی پیوند برای افزایش ثبات و بهبود علائم کمک می‌گیرد. انتخاب بهترین روش جراحی با توجه به شدت بی‌ثباتی مچ پا و سطح فعالیت بیمار صورت می‌گیرد. از رایج‌ترین روش‌های جراحی می‌توان به آرتروسکوپی مچ پا اشاره کرد که روش جراحی سرپایی و کم‌تهاجمی برای درمان مشکلات مچ پا است.

جلوگیری از پیچ‌ خوردن مداوم مچ پا

برای اینکه جلوی پیچ خوردن مداوم مچ پا را بگیرید لازم است نکاتی را رعایت کنید که عبارتند از:

انتخاب کفش مناسب بر اساس فعالیت خود

برای اینکه مچ پای شما آسیب نبیند باید از کفش مناسب فعالیت خود استفاده کنید. برای بازی بسکتبال از کفشی استفاده کنید که بتواند از مچ پای شما پشتیبانی کند. برای پیاده‌روی از کفش‌های پیاده‌روی با کفی مناسب استفاده کنید تا به مچ پای شما فشار نیاید. هنگام دویدن باید مراقب زمین و شن، ماسه، مسیرهای پیاده‌روی ناهموار باشید، چرا که ممکن است با گذاشتن پا روی زمین به رباط‌های مچ پا فشار وارد شود.

تقویت عضلات پا و ساق پا

وقتی هنگام راه رفتن و دویدن پای شما به زمین برخورد می‌کند باسن، لگن و پای شما هم تحت تاثیر قرار می‌گیرند. وقتی عضلات ساق و همچنین مچ پا قوی باشند و قدرت کافی در عضلات همسترینگ، چهارسر ران، گلوتئال و عضلات مرکزی وجود داشته باشد، هنگام راه رفتن و دویدن بیشتر از پا حمایت می‌شود‌. اگر در هر یک از این گروه‌های عضلانی پا ضعفی وجود داشته باشد به مچ پا، زانو و لگن فشار بیشتری وارد می‌شود.

بهبود تعادل

درصورتی‌که پاسخ سریع به اختلالات تعادلی دهید به همان اندازه از پیچ‌خوردگی مکرر و جا انداختن مچ پا جلوگیری می‌شود‌. همه اندام‌های متحرک ما حسگرهای کوچکی دارند که به آن “گیرنده عمقی” می‌گویند. با دریافت سیگنال توسط مغز به ماهیچه‌های بدن، پیام سریعی فرستاده می‌شود.

این پیام به ماهیچه‌ها دستور می‌دهد برای اینکه تعادل شما حفظ شود چه کار کنند. اکثر بیمارانی که با پیچ خوردگی مکرر مچ پا مواجه می‌شوند، عکس‌العمل تعادلی ضعیفی نشان می‌دهند. اما این مشکل را می‌توان با تمرین حس عمقی برطرف کرد تا واکنش‌های تعادلی بازگردد و از پیچ خوردگی مکرر مچ پا جلوگیری شود.

سخن پایانی

شاید برای شما هم پیش آمده باشد هنگلم فعالیتی مچ پای شما پیچ بخورد و آسیب ببیند. وقتی این اتفاق به طور مکرر بیفتد مفصل و مچ پا ضعیف می‌شود.  علت پیچ خوردن مداوم پا هر چه باشد درمان آن اهمیت زیادی دارد تا مشکلات دیگری به آن اضافه نشود. ما در این مطلب از بوژان طب در مورد آن صحبت کردیم و روش‌های تشخیص و درمان مشکل را ذکر کردیم. اگر سوال یا ابهامی در این زمینه دارید با کارشناسان ما ارتباط بگیرید. آنها در اسرع وقت پاسخ شما را خواهند داد.‌

بوژان طب
ارسال دیدگاه