انواع روش های فیزیوتراپی

انواع روش های فیزیوتراپی

انواع روش های فیزیوتراپی به افرادی که مشکلات جسمی و حرکتی دارند یا درد مفاصل را تحمل می‌کنند کمک می‌کند تا درد آنها التیام یابد و تا حدودی به درمان مشکل منجر می‌شود. از روش‌های مختلفی برای فیزیوتراپی استفاده می‌شود. در این مطلب از بوژان طب قصد داریم این روش‌ها را به شما معرفی کنیم. اگر به این مطلب علاقمند هستید و تمایل دارید بیشتر در مورد آن بدانید با ما تا پایان مقاله همراهی کنید.

 

فیزیوتراپی چیست؟

فیزیوتراپی که به آن توانبخشی نیز می‌گویند به شاخه‌‌ای از علم گفته می‌شود که فیزیوتراپ با انجام تمرینات و روش‌های خاصی، بیماری‌ها و آسیب‌هایی که حرکت را برای فرد سخت می‌کند به بهبود او کمک می‌کند. در انواع روش های درمانی فیزیوتراپی معمولا از روش‌های فیزیکی در پروسه درمان استفاده می‌کنند.

در انواع مراحل فیزیوتراپی لازم است با توجه به شرایط فرد، سابقه پزشکی او، نتایج معاینه فیزیکی و در صورت نیاز مطالعات تصویربرداری و آزمایش‌‌های آزمایشگاهی همچون سی تی اسکن، اشعه ایکس یا تصویربرداری MRI مورد بررسی قرار گیرد. به این ترتیب به‌طور دقیق، مشکل فرد تشخیص داده شده و برنامه مدیریتی که با شرایط فرد سازگار است توصیه می‌شود. در مواردی نیز تست‌هایی نظیر EMG  و تست سرعت هدایت عصبی هم برای تشخیص استفاده می‌شود.

 

فیزیوتراپی چیست؟

 

انواع روش ‌های فیزیوتراپی

در روش فیزیوتراپی از نیروهای مختلفی کمک می‌گیرند از نیروی دست گرفته تا دستگاه‌‌های متعدد می‌توان برای این منظور استفاده کرد. از جمله آنها می‌توان به لیزر، جریان الکتریکی، تکنیک‌های دستی، تمرینات ورزشی و غیره اشاره کرد. با این روش‌ها می‌توان با کاهش درد به افزایش دامنه حرکتی افراد در موارد متعدد مانند توانبخشی یا بعد از سکته مغزی و جراحی کمک کرد. انواع روش‌ های فیزیوتراپی عبارتند از:

 

➕ فیزیوتراپی بیماری‌ های ارتوپدی

فیزیوتراپی ارتوپدی از تکنیک‌های درمانی به‌شمار می‌رود. با این روش، توان حرکتی افراد باز می‌گردد و عضلات ضعیف آنها قوی می‌شود. افرادی که به‌تازگی زیر عمل جراحی رفته‌اند برای اینکه دامنه حرکتی آنها افزایش یابد با فیزیوتراپی می‌توانند به هدف خود برسند. همچنین این روش می‌تواند برای افرادی که دچار شکستگی و خشکی مفاصل هستند، مفید باشد و توان حرکتی خود را بازیابند.

 

➕ فیزیوتراپی سوختگی

یکی دیگر از انواع روش های فیزیوتراپی برای افرادی کاربرد دارد که دچار سوختگی شده‌اند. این نوع فیزیوتراپی با انجام مانورهای تنفسی به بهبود بافت آسیب ‌دیده کمک می‌کند و جلوی خشکی مفاصل و بافت‌‌ها را می‌گیرد. یعنی اگر بعد از سوختگی از درمان‌های فیزیوتراپی استفاده شود بدن برای جراحی و بهبودی آماده می‌شود؛ چرا که بعد از سوختگی، محل سوختگی  خشک شده و در صورتی که چیزی با آن محل تماس پیدا کند ممکن است دچار عفونت شود. به همین دلیل است که فیزیوتراپی در سوختگی اهمیت زیادی دارد.

 

➕ فیزیوتراپی آسیب مغزی

در فیزیوتراپی صدمات مغزی، مشکلات سیستم عصبی درمان می‌شود. مشکلات عصبی، زندگی افراد را مختل کرده و سبب کاهش دامنه حرکتی آنها می‌شود. به‌گونه‌ای که گاهی افراد را تا آخر عمر ویلچرنشین می‌کند و این افراد ناگزیر هستند طبق مقاله نحوه استفاده از ویلچر عمل کنند.‌ اما این نوع فیزیوتراپی برای توانبخشی مشکلاتی همچون سکته مغزی، عفونت، تومور ام اس، آسیب‌های نخاعی و … موثر است.

در این نوع از درمان می‌توان با توجه به مشکل فرد از رویکردهای متعددی استفاده کرد. در نتیجه فیزیوتراپ ازدرمان‌های مختلفی با توجه به نوع بیماری و ظرفیت فرد استفاده می‌کند تا تعادل فرد بهبود یافته و دامنه حرکتی او افزایش یابد؛ همچنین این روش می‌تواند برای بیمارانی که دچار آسیب مغزی هستند به کاهش درد، افزایش توان هوازی، بهبود قدرت عضلات و … مفید و موثر باشد.

 

➕ فیزیوتراپی بیماری‌ های قلبی تنفسی

فیزیوتراپی قلب نوع دیگری از فیزیوتراپی است که استفاده از آن برای افرادی که دچار سکته قلبی، پیوند قلب، نارسایی قلبی، آنژیوپلاستی و… می‌شوند مفید است‌. همچنین به‌علت اینکه ممکن است مشکلات قفسه سینه، آسیب‌‌های تنفسی در فرد ایجاد کند، برای پاکسازی راه هوایی از فیزیوتراپی تنفسی یا قفسه سینه کمک می‌گیرند. برای این منظور ابتدا فیزیوتراپ به ارزیابی شرایط تنفسی بیمار پرداخته و سپس با دادن تمرینات ورزشی به او به بهبود فعالیت و عملکرد بدن او کمک می‌کند.

 

➕ فیزیوتراپی زنان

فیزیوتراپی زنان یکی از انواع روش های فیزیوتراپی است که به درمان مشکلات زنان می‌پردازد. در این روش، بسیاری از بیماری‌ها و اختلالات زنان درمان می‌شود. همچنین به تامین سلامت بدن در طول بارداری به زنان کمک می‌کند. علاوه بر آن می‌توان برای درمان و بهبود مشکلات دیگر زنان مانند بی‌اختیاری ادرار، معضلات لگن، مشکلات مفصلی در بارداری و … از این روش کمک گرفت.

 

انواع روش ‌های فیزیوتراپی

 

روش‌ های فیزیوتراپی که فیزیوتراپ از آنها برای درمان کمک می‌گیرد؟

در قسمت بالا در مورد انواع روش های فیزیوتراپی و کاربردهای آنها در درمان بیماری‌ها صحبت کردیم. اکنون قصد داریم در مورد انواع روش‌ های درمانی فیزیوتراپی که فیزیوتراپ به منظور بهبود عملکرد بدن انسان استفاده می‌کند اطلاعاتی ارائه کنیم. هر کدام از این روش‌ها بنا به تشخیص درمانگر یا به شکل جداگانه یا به‌عنوان درمان مکمل مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش‌ها به قرار زیر هستند:

  • تکنیک دستی: از تکنیک دستی که نام دیگر آن منوال تراپی است برای درمان مشکلات مختلف مانند التهابات، مشکلات عضلانی مفاصل استفاده می‌شود. این تکنیک، تأثیر مثبت روانی دارد و با آزادسازی هورمون‌های تسکین ‌دهنده به کاهش و رفع درد در بدن بیمار کمک می‌کند.
  • الکتروتراپی: در این تکنیک با دستگاه مخصوصی جریان الکتریکی را به عصب انتقال می‌دهند. به این ترتیب اعصاب ترمیم شده و سبب کاهش درد در بیمار می‌شود.
  • سرما درمانی: در این روش فیزیوتراپ با گذاشتن کیسه یخ منجمد ژله‌ای روی نواحی دردناک، درد و التهاب را در بیمار کاهش می‌دهد.
  • کمپرس گرم: در صورت استفاده از کیسه آب گرم روی بافت‌های آسیب‌دیده، ماهیچه‌ها شل می‌شوند و اسپاسم‌های عضلانی در فرد کاهش می‌یابد. با کمپرس گرم، بسیاری از مشکلات مانند گرفتگی عضلانی، آرتروز و … درمان شده و در نتیجه با افزایش گردش خون در محل مورد نظر درد التیام می‌یابد‌.
  • سوزن خشک: سوزن خشک که به درای نیدلینگ نیز معروف است یکی از انواع تکنیک‌ های فیزیوتراپی به شمار می‌رود که در آن با وارد کردن سوزن‌‌های نازک به پوست، درد فرد کاهش می‌یابد.
  • مگنت تراپی: در این روش از آموزش فیزیوتراپی با توجه به بیماری فرد با دستگاه‌‌های مخصوصی، امواج را با شدت و طول موج‌های متفاوتی به بدن بیمار وارد می‌کنند و درد و التهاب و ورم را رفع می‌کنند.‌

 

مدت زمان درمان در فیزیوتراپی چقدر است؟

در فیزیوتراپی به یک برنامه درمانی  فردی نیاز است؛ از این رو مدت زمانی که برای درمان استفاده شده و تعداد جلساتی که برای فرد در نظر گرفته می‌شود ممکن است در بین افراد مختلف متفاوت باشد. مدت زمانی که در فیزیوتراپی برای درمان روزانه در نظر گرفته می‌شود بین ۳۰ دقیقه تا ۶۰ دقیقه است. البته این دوره ممکن است با توجه به برنامه درمانی فرد، کوتاه‌تر یا طولانی‌تر از این زمان‌ها باشد. تعداد جلسات در نظر گرفته شده برای بیماران معمولا بین ۱۰ تا ۳۰ جلسه است.

 

مدت زمان درمان در فیزیوتراپی چقدر است؟

 

مزایای فیزیوتراپی

روش‌ های فیزیوتراپی مزایای زیادی دارد. از مزایای آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش درد به صورت دائمی: یکی از مزایای این روش این است که به جای اینکه صورت مسئله را پاک کند مشکلی که سبب بروز درد شده است را رفع می‌کند.
  • طبیعی بودن روش درمانی: این روش، یک روش درمانی کاملاً طبیعی بوده و درمان با عوامل فیزیکی و طبیعی خود بدن انجام می‌گیرد. در این روش از عوارض جانبی داروهای مسکن خبری نیست.
  • رویکرد جامع درمانی: فیزیوتراپی دارای یک رویکرد جامع برای درمان است که علاوه بر درمان علائم بیماری، عملکرد کلی بدن را نیز بهبود می‌بخشد.
  • بدون نیاز به مصرف دارو: در انواع درمان های فیزیوتراپی می‌توان درد و علایم دیگر را کاهش داد بدون اینکه به دارو نیاز باشد.
  • کم عارضه و بدون درد: فیزیوتراپی روشی است که بسیار مطمئن بوده و درد و عوارض جانبی در پی ندارد.
  • اثربخشی طولانی مدت: فیزیوتراپی اثری طولانی و ماندگار دارد و کمک می‌کند در طولانی مدت سلامت باشید.
  • بهبود عملکرد کلی بدن: انواع درمان فیزیوتراپی عملکرد کلی بدن را بهتر کرده و سطح انرژی شما را افزایش می‌دهد.
  • ایمن و کم خطر: فیزیوتراپی یک روش درمانی ایمن و کم‌خطر محسوب می‌شود و مانع بسیاری از جراحی‌ها می‌شود.
  • درمان کاملاً شخصی سازی شده: طراحی برنامه درمانی فیزیوتراپی برای هر فرد با فرد دیگر تفاوت دارد و متناسب با شرایط فرد، توانایی و سن او است.
  • بهبود کیفیت زندگی: فیزیوتراپی، کیفیت زندگی بیماران را به میزان زیادی بهبود می‌بخشد.

 

سخن پایانی

امروزه از روش‌های مختلفی برای درمان بیماری‌ها و کاهش درد و التهاب کمک می‌گیرند. یکی از روش‌های مرسوم فیزیوتراپی است که فیزیوتراپ با دست یا با دستگاه‌های مختلف به بیماران کمک می‌کند سلامتی خود را به دست آورند‌. ما در این مطلب از بوژان طب در مورد روش‌ های فیزیوتراپی و تکنیک‌هایی که برای این منظور استفاده می‌شود اطلاعاتی ارائه کردیم. اما اگر شما با مطالعه مطلب، سوال یا ابهامی در ذهن خود دارید با کارشناسان ما ارتباط بگیرید و سوال خود را با آنها در میان بگذارید. آنها در اولین فرصت، پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.

بوژان طب
ارسال دیدگاه