راهنمای کامل نظافت و نگهداری از گوشی پزشکی

راهنمای کامل نظافت و نگهداری از گوشی پزشکی

گوشی پزشکی، یکی از ابزارهای ضروری در پزشکی محسوب می‌شود. این وسیله قیمت بالایی دارد و به وسیله آن پزشکان و پرستاران می‌توانند وضعیت سلامت بیماران را بررسی کنند و با تشخیص بیماری‌ها، درمان‌های مناسب را پیشنهاد کنند.‌ ما قصد داریم نکاتی را ارائه کنیم تا با عمل کردن به آنها نگران خراب شدن آنها نباشید و بتوانید مدت‌های طولانی آنها را نگهداری کنید؛ اگر دانشجوی پزشکی یا پرستاری هستید و با این وسیله سروکار دارید لازم است نکاتی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد را رعایت کنید؛ پس در ادامه با بوژان طب همراه ما باشید.

استفاده از کیف گوشی پزشکی

یکی از مهم‌ترین و بهترین راه‌هایی که برای محافظت از گوشی پزشکی در مقابل آسیب‌های فیزیکی و حفظ انعطاف‌پذیری لوله آن پیشنهاد می‌شود استفاده از وسیله‌ای به نام کیف گوشی پزشکی است. به‌گونه‌ای که با استفاده از آن می‌توان تا ۹۰ درصد از احتمال آسیب دیدن گوشی پزشکی جلوگیری کرد.

نظافت گوشی پزشکی

یکی از آلوده‌ترین ابزارهایی که یک پزشک استفاده می‌کند گوشی پزشکی است. چرا که مستقیما دیافراگم آن به بدن بیمار تماس پیدا کرده و احتمال اینکه میکروب‌ها از بیمار به پزشک یا بیماران دیگر منتقل شود، زیاد است. بنابراین لازم است گوشی پزشکی در فواصل معاینه بیماران تمیز شود. تمیز کردن گوشی پزشکی علاوه بر جلوگیری از انتقال بیماری به سایرین به سالم ماندن آن کمک می‌کند؛ زیرا چربی که در پوست بیماران وجود دارد در مدت طولانی سبب وارد شدن آسیب به گوشی پزشکی می‌شود. اما برای تمیز کردن گوشی پزشکی به چه چیزهایی نیاز داریم: از وسایل مورد نیاز برای تمیز کردن آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • محلول کلرهگزیدین یا ایزوپروپیل ۷۰٪
  • حوله پارچه‌‌ای یا کاغذی
  • پارچه کتان
  • محلول آب و صابون

 

راهنمای کامل نظافت و نگهداری از گوشی پزشکی

 

تمیز کردن لوله استتوسکوپ چگونه انجام می شود؟

جنس لوله بسیاری از گوشی‌های پزشکی از PVC بوده و معمولا وقتی با چربی پوست تماس پیدا کند کم‌کم از انعطاف‌پذیری اولیه آن کاسته می‌شود. از طرف دیگر چون گوشی پزشکی روی گردن انداخته می‌شود لوله ان سفت می‌شود. اگر به‌طور منظم از لوله گوشی پزشکی مراقبت شود و آن را تمیز کنیم طول عمر آن زیاد می‌شود. برای اینکه بدون آسیب زدن به لوله گوشی پزشکی آن را تمیز کنیم می‌توانیم از آب و صابون برای این منظور کمک بگیریم. البته می‌توان از محلول ایزوپروپیل هم استفاده کرد؛ اما اگر از آن استفاده شود در گذر زمان لوله استتوسکوپ آسیب می‌بیند.

شیوه‌ نامه نظافت لوله گوشی پزشکی

برای نظافت لوله گوشی پزشکی یک ظرف بردارید و  محلولی با آب ولرم و صابون و حوله یا دستمال کاغذی  تهیه کنید. بعد با فرو کردن حوله یا دستمال در محلول آب و صابون، لوله گوشی را به‌خوبی تمیز کنید. بعد از این کار حوله یا دستمال دیگری بردارید و لوله گوشی را خشک کنید. برای تمیز کردن قسمت‌های دیگر آن هم طبق اصول زیر پیش بروید:

➕ تمیز کردن قطعه سینه ای (Chestpiece) گوشی پزشکی

در گوشی پزشکی قطعه‌ای وجود دارد که به آن سینه  گوشی پزشکی می‌گویند و به بل و دیافراگم معروف است. این قسمت از گوشی با بدن بیمار تماس مستقیم دارد به همین دلیل باید با دقت بیشتری به تمیز کردن آن پرداخت.

➕ نظافت Chestpiece گوشی پزشکی

برای نظافت chestpiece یک دستمال کتان بردارید و در محلول کلرهگزیدین یا ایزوپروپیل ۷۰٪ فرو کنید یا از پدهای الکی برای این منظور کمک بگیرید. با این مواد با دقت زیاد به تمیز کردن مجموعه دیافراگم و بل و قسمت فلزی اطراف بپردازید. قبل از اینکه Chestpiece را خشک کنید ده ثانیه صبر لازم است. برای تمیز کردن قسمت‌هایی از آن که دسترسی به آنها سخت است یک اسفنج را در محلول فرو کنید و سپس با حرکات چرخشی به تمیز کردن آن قسمت‌ها بپردازید.

➕ تمیز کردن هدست گوشی پزشکی

برای تمیز کردن هدست که همان قسمت فلزی لوله گوشی پزشکی است می‌توانید از محلول کلرهگزیدین یا پد الکلی کمک بگیرید. برای این منظور با پارچه از بالا به پایین هدست کشیده و بعد آن را خشک کنید.

➕ تمیز کردن سری گوشی پزشکی (eartips)

یکی از قسمت‌های گوشی پزشکی، سری آن است که با جرم گوش تماس پیدا کرده و کثیف می‌شود. برای نظافت آن با فرو کردن پارچه کتان در داخل محلول کلرهگزیدین یا الکل به تمیز کردن سری‌های گوشی بپردازید. تمیز کردن آن با حرکات پیچشی انجام می‌شود.همچنین می‌توان با جدا کردن کامل سری‌ها، به پاک کردن قسمت‌های داخلی با گوش پاک‌کن اقدام کرد.

شیوه‌ نامه نظافت لوله گوشی پزشکی

معرفی روش هایی برای مراقبت حرفه‌ ای از گوشی پزشکی

اگر از گوشی پزشکی به‌درستی مراقبت شود به حفظ قدرت سمع و کیفیت دستگاه تا مدت زیادی کمک می‌کند. برای اینکه از آن به‌صورت حرفه‌ای مراقبت شود موارد زیر را رعایت کنید:

✅ جلوگیری از خراش استتوسکوپ

برای تمیز کردن استتوسکوپ، استفاده از پارچه‌های خشک و خشن گزینه خوبی نیست؛ چرا که به آن خراش وارد می‌شود. همچنین بعد از خرید آن، جعبه آن را دور نیندازید. وقتی شما از گوشی پزشکی استفاده نمی‌کنید می‌توانید آن را در جعبه نگهداری کنید. در صورت دور انداختن جعبه آن از کوله پشتی یا جعبه دیگری استفاده کنید تا از استتوسکوپ محافظت شود.

✅ استفاده از کاورهای استتوسکوپ

برای محافظت از گوشی پزشکی از لک و خراش و عوامل عفونی از کاورهای یکبار مصرف استتوسکوپ کمک بگیرید. با این کاورهای یکبارمصرف که اطراف دیافراگم و بل پوشانده می‌شود بعد از اینکه بیمار را معاینه می‌کنید باید آن را دور بیندازید. جنس این کاورها از پلاستیک بسیار نازک و ظریف بوده و اشکالی در کیفیت سمع در زمان استفاده به‌وجود نمی‌آورد.

✅ ضدعفونی استتوسکوپ به طور کامل

لازم است استتوسکوپ را بین معاینه بیماران ضدعفونی کنید. برای ضدعفونی کردن آن از محلول کلرهگزیدین بهره ببرید. برطبق مطالعات انجام شده این محلول به‌خوبی می‌تواند از پس ضدعفونی کردن عفونت‌های ویروسی، باکتریایی و قارچی برآید.‌ اما اگر این محلول را در اختیار ندارید از محلول ایزوپروپیل ۷۰٪ کمک بگیرید‌.

بخاطر داشته باشید که هیچ‌وقت نباید برای تمیز کردن گوشی پزشکی از مایع دستشویی استفاده کنید؛ چرا که در آن موادی وجود دارد که به استتوسکوپ آسیب می‌زند. برای تمیز کردن لوله هم فقط استفاده از محلول آب و صابون توصیه می‌شود.

معرفی روش هایی برای مراقبت حرفه‌ ای از گوشی پزشکی

✅ پاک کردن اثر جوهر خودکار از استتوسکوپ

اگر اثر جوهر خودکار روی استتوسکوپ مانده است برای تمیز و پاک کردن آن از محلول هیدروژن پراکسید و پد کتان کمک بگیرید. اگر این محلول را در اختیار ندارید استفاده از یک محلول ضد عفونی‌کننده دیگر مانند کلرهگزیدین برای پاک کردن اثر جوهر توصیه می‌شود.

✅ محافظت از استتوسکوپ در برابر عوامل آسیب‌ رسان

برای اینکه طول عمر گوشی پزشکی خود را افزایش دهید نباید در معرض دمای بسیار بالا و پایین، روغن‌ها و حلال‌ها قرار بگیرد.

✅ عدم غوطه ور کردن استتوسکوپ در هیچ مایعی

به‌هیچ‌وجه نباید برای استرلیزه کردن استتوسکوپ آن را در هیچ مایعی فرو کنید تا به آن آسیب وارد نشود.

✅ تمیز کردن استتوسکوپ قبل و بعد از استفاده از آن

برای تمیز کردن استتوسکوپ ابتدا از سری‌های گوشی (eartips) شروع کرده و سپس لوله‌ها را تمیز کنید. بعد به تمیز کردن دیافراگم و بل بپردازید. ابتدا دیافراگم را دربیاورید و سپس اقدام به تمیز کردن گردوغبار و پرز روی آن کنید. قبل از اینکه دوباره قطعات را به گوشی پزشکی وصل کنید به خشک کردن آنها بپردازید.

✅ نگهداری از باتری

یکی دیگر از روش‌های مراقبت از گوشی پزشکی  نگهداری از باتری و دوری از شارژ کردن بیش از حد آن است. توصیه می‌شود باتری در حالت شارژ بین ۲۰ تا ۸۰ درصد باشد؛ همچنین باید برای برقراری اتصال به برق از شارژر اصلی یا معتبر استفاده کنید. همچنین برنامه‌ها و پروسه‌های آن را بررسی کنید و در صورتی‌که متوجه شدید برنامه‌ای سبب تخلیه زودهنگام باتری می‌شود از آن برنامه کمتر استفاده کنید.

✅ پوشیدن یک لباس یقه‌ دار

بسیاری از پزشکان با انداختن گوشی پزشکی دور گردن سبب می‌شوند لوله گوشی با لیپید‌های سطح پوست تماس پیدا کند. همان‌گونه که قبلا اشاره کردیم برای ساخت لوله پزشکی معمولا از PVC کمک می‌گیرند. وقتی لوله پزشکی به مدت طولانی با پوست تماس پیدا کند سلامت لوله به خطر افتاده و سبب کاهش طول عمر آن می‌شود. برای جلوگیری از این مسئله استفاده از روپوش یا لباس یقه‌دار توصیه می‌شود تا گوشی پزشکی را دور یقه آویزان کنید.

سخن پایانی

نظافت استتوسکوپ علاوه بر اینکه بهداشت و سلامت بیماران را حفظ می‌کند، به تضمین عملکرد دقیق دستگاه می‌پردازد. اگر اصول بهداشتی رعایت شود و از مواد مناسب برای تمیز کردن کمک بگیریم می‌توانیم جلوی انتقال بسیاری از آلودگی‌ها و عفونت‌ها را بگیریم و در ضمن به افزایش طول عمر آن کمک کنیم. ما در این مطلب سعی کردیم راهنمای کامل نظافت و نگهداری از گوشی پزشکی را ارائه کنیم تا به کمک آن بتوانید عمر مفید آن را افزایش دهید‌.

❓ سوالات متداول

  • پوشیدن لباس یقه‌دار چه تاثیری در سلامت گوشی پزشکی دارد؟

برای اینکه لوله گوشی پزشکی با پوست تماس پیدا نکند و خراب نشود پوشیدن لباس یقه‌دار توصیه می‌شود. به این ترتیب گوشی را دور یقه آویزان کنید.

  • آیا می‌توان برای استرلیزه کردن گوشی پزشکی آن را در آب غوطه‌ور کرد؟

خیر. اگر آن را در آب غوطه‌ور کنید دستگاه آسیب می‌بیند.

  • بهترین گزینه برای پاک کردن اثر جوهر خودکار از استتوسکوپ چیست؟

بهترین ماده برای پاک کردن جوهر خودکار از گوشی پزشکی محلول هیدروژن پراکسید و پد کتان است.

بوژان طب
ارسال دیدگاه